Kesusahan Di Awal Pernikahan Itulah Perlu Jadi Kenangan Terindah

Janganlah fikir apabila kahwin terus hidup bahagia lenang, kita hendak lewat era sulit berbarengan pendamping. untuk yang kokoh hendak kumpul harta berbarengan sehinggalah seluruhnya lengkap. simaklah perkongsian amirsyahir ini menimpa kisahnya sewaktu mula berumahtangga.

ingat lagi apabila kami baru berkahwin. duk rumah sewa. beli dapur, beli peti ais, beli tilam, beli benda yang berarti aja dahulu. barang tidak berarti berbagai televisi, meja makan, kursi seluruh tu kami tidak beli.

bulan ni beli peti sejuk. kumpul uang beli pula mesin basuh. beli satu - satu. masa mula duk rumah sewa tu, beli yang mana butuh je dahulu. bukan beli peti ais, mesin basuh sekalian. beli sikit - sikit. dah la rumah sewa kat mari boleh tahan biayanya. tiket flight nak balik kampung lagi. benar banyak nak guna uang.

benar perkahwinan membuka pintu rezeki. kau jangan ingat rezeki tu uang je. hati bahagia juga rezeki. isteri yang baik dan juga solehah juga rezeki. meski tidak banyak uang namun sentiasa kerasa cukup.
berbuka puasa juga tidak sering berangkat bazar. makan apa terdapat je. banyak masak seorang diri di rumah daripada makan luar. masa tu kerasa cukup amat. hati juga bahagia.

apabila dah sebagian bulan berkahwin, alhamdulillah rezeki kian meningkat. kehidupan kian normal. apabila dah terdapat anak, lagi meningkat rezeki.

apa yang gua nak sampaikan, apabila mula - mula kahwin tu biasalah bahwa kau kerasa kesempitan wang. baru nak mulakan hidup berumah tangga kan. tetapi percayalah allah hendak bantu dan juga permudahkan seluruhnya.

jangan kau sempat putus harapan. yakinlah dengan rezeki kau. berdoalah senantiasa biar kau sekeluarga dimurahkan rezeki.

kau jangan ingat nak hidup seragam drama petang - petang tu je. nak kahwin dengan orang kaya je. nak hidup bahagia je. liku - liku kehidupan selepas kahwin ni cabaran ia banyak. kau kena sabar. kau kena kokoh. itu sebabnya kau terdapat pendamping. hadapi perkiraan tu berdua. jangan sorang je derita, kau pulak senang.

bahwa boleh jangan kahwin guna pembiayaan peribadi. bahwa terpaksa kahwin guna pembiayaan peribadi juga, janganlah gunakan habis buat majlis kahwin je. sekurang - kurangnya simpan 5 ribu buat kehidupan lepas kahwin tu. ingat kehidupan selepas kahwin tu berarti lagi.


hasrat kau berkahwin kena betul. jangan abaikan tanggungjawab kepada anak dan juga isteri. sulit bahagia bersama. jangan apabila dah bahagia kau kurang ingat isteri yang mampu bersusah payah dengan kau dahulu.

kesulitan di dini perkahwinan seperti itu yang jadi kenangan indah. kenangan kau pantas ingat hingga bila - bila. kenangan yang mendekatkan kau dengan pendamping. bukannya terus menjadi menghindar. kah!

demikianlah pokok bahasan informasi ini yang mampu kami paparkan, besar harapan kami informasi ini mampu berguna buat golongan banyak karna keterbatasan pengetahuan dan juga rujukan, penulis menyadari informasi ini masih jauh dari sempurna, oleh karna itu anjuran dan juga kritik yang membangun amat diharapkan supaya informasi ini mampu disusun jadi lebih baik lagi pada waktu yang hendak datang( sumber : bermacam sumber media online )