Bila Isteri Tak Lagi Cantik, Disinilah Keimanan, Kesetiaan dan Nafsu Suami Teruji

Diantara kerisauan yang mencuat dalam golongan wanita - wanita apabila umur mereka terus menjadi bertambah dan juga dalam masa yang sama berkorban buat menciptakan zuriat buat suami dan juga keluarga.

ya, benar benar kecantikan itu suatu yang indah buat dipandang. tetapi apakan energi, itu sudah lumrah manusia – hendak lenyap kecantikan apabila umur terus menjadi bertambah. tetapi buat suami, kala inilah tes pahit buat kamu.

terus menjadi meningkat waktu, isteri terus menjadi pudar kelebihannya di mata suami, manakala, suami tiada apa yang kurang melainkan meningkat normal dari pelbagai sudut. apabila isteri tidak lagi menawan serupa bidadari yang baru dikahwini, di sinilah keimanan, kesetiaan dan juga n4fsu suami terbukti.

tidak sulit nak mencari perempuan berwajah menawan, buka instagram berlambak gambar perempuan menawan selfie, ootd, posing menyerlahkan kecantikan tiap - tiap, beribu likes. tidak kiralah samada gratis hair, seksi, gunakan cadar labuh, gunakan purdah, seluruh terdapat.

kita tengok gambar ini menawan, kejap lagi naik satu lagi gambar perempuan parasnya lebih menawan, gebu dan juga flawless. realitinya benar hendak terdapat ramai amat perempuan lebih menawan dari isteri kita di rumah.

sememangnya isteri kita tidak hendak sanggup penuhi seluruh kehendak imaginasi n4fsu, namun kita sentiasa boleh mengganti trik pandang itu, supaya menjadikan kondisi berbeza.

mata isterimu benar sudah tidak bercahaya, dasar matanya lebam, eyebagnya jelas.. kenapa? kerana dia tidak sempat cukup tidur sejak melahirkan zuriatmu ke wajah bumi ini. kadangkala cuma sanggup lelap seminit 2, ekstra bila anakmu tidak sihat, sakit.

badan tubuh isterimu sudah tidak seramping dahulu, terlebih lagi kadangkala sudah melebihi pemelukmu. seperti itu ia kerana n4fsu makannya membuak - buak apabila tuntas menyusui anak - anakmu, memasakkan juadah yang lezat buat santapanmu saban waktu.

benar panjang senarai ketiadaan dan juga pergantian isteri bila bakal ditulis, tambah apabila bilangan anak dan juga usianya kian membanyak. namun didiklah mata dan juga hati supaya sentiasa membesarkan pengorbanan isteri supaya kekurangannya itu terlihat lebih kecil.

bila para suami bermuhasabah dan juga meletakkan pribadinya bagaikan antara punca isterinya jadi sebegitu, tentulah hatinya hendak terasa lebih luas dan juga luas buat lebih menghargai.

apa pesan nabi saw kepada para suami, “jika engkau memandang seseorang perempuan, kemudian dia menarik hatimu, hingga segeralah datangi isterimu. sebetulnya, isterimu mempunyai segala perihal serupa yang dipunyai oleh perempuan itu. ” (hr. tirmidzi)

selainnya, tundukkanlah pandanganmu. itu lebih baik buat memelihara keimanan. lebih payah kita meninggalkan perihal yang n4fsu jahat kita gemari, lebih besar kemanisan yang melimpahi hati. satu kemenangan apabila kita berjaya menundukkan n4fsu jahat itu.

sebetulnya perhiasan dunia itu merupakan isteri yang solehah, hingga renungilah betapa beratnya tugasmu buat mendidik dan juga menuntunnya supaya jadi isteri solehah.

tuntunlah tangan isterimu, didiklah ia hendaknya, doakan dan juga redhailah ia supaya ia jadi kepala bidadarimu di syurga nanti, yang hendak muda dan juga menawan selamanya.

jauh lagi ekspedisi kita, kerana kita belum lagi di syurganya, wahai saudaraku. apa sahaja yang telah kita korbankan buat membenarkan anak isteri kita hendak bersama masuk ke syurganya nanti?

mudah - mudahan allah merahmati seluruh pendamping suami isteri yang mentaati allah di dalam dunia ini.


( sumber: sehinggit. blogspot. co. id )