Cara Taubat Nasuha dan Cara Melaksanakan Solat Sunat Taubat

Dalam islam, seluas - luas pintu merupakan pintu taubat. allah s. w. t tidak hendak jemu buat mengampunkan hambanya selagi hambnya yakin bahawasanya allah s. w. t merupakan salah satunya tuhan yang maha mengampunkan hambanya.

di golongan kita, bisa jadi ramai yang mau bertaubat tetapi tidak ketahui ke mana arah buat mencari panduan. berdampinglah dengan orang - orang soleh, jagalah solat, bacalah al - quran. allah swt sentiasa memerintahkan kita biar bertaubat, sebagaimana firman - nya yang bermaksud:

“hai orang - orang yang beriman, bertaubatlah kepada allah dengan taubat yang sebenar. ” (at - tahrim: 8. )

allah telah membuka pintu harapan kepada hamba - hambanya:

“katakanlah; wahai hamba - hambaku yang melampaui batasan terhadap diri mereka seorang diri janganlah kalian berputus asa dari rahmat allah. sebetulnya allah mengampunkan dosa - dosa seluruhnya. sebetulnya dialah yang maha pengampun lagi maha penyayang. ” (az - zumar: 53)

syarat - syarat taubat:

ikhlas mau bertaubat
tidak hendak mengulangi perbuatan dosa itu lagi
menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
wajib memiliki tekad di dalam hati tidak hendak melaksanakan dosa itu buat selama - lamanya
dikerjakan saat sebelum ajal tiba

bila salah satu ketentuan tidak dipadati, hingga taubat yang dicoba itu bukanlah legal. bila dosa berkaitan dengan manusia yang lain, hingga syaratnya ditambah lagi, iaitu wajib mampu melepaskan diri dari hak orang yang berkaitan. contohnya bila perihal itu berupa harta, wajib dipulangkan. bila berupa hukuman, dia wajib menyerahkan diri mohon dimaafkan. bila perihal berbentuk cacian dan juga sebagainya, hingga dia wajib meminta keredhaannya.

waktu melakukan taubat:

taubat tidak boleh diundur - undur ataupun ditunda. kerana bila demikian dia amat beresiko untuk hati manusia. bila tidak lekas menyucikan diri sedikit demi sedikit, hingga pengaruh dosa itu hendak bertompok - tompok, dan juga kesimpulannya hendak merosakkan hati sampai - sampai tertutup dari sinar kebenaran.

di antara pemicu yang hendak membangkitkan jiwa bertaubat seorang itu merupakan jiwa yang senantiasa mengingati hari kematian dan juga hidup bersendirian di dalam kubur. perkata mati merupakan suatu yang amat menakutkan mayoritas manusia. mati beerti berpisah dengan seluruh yang disayangi ataupun dicintai. hari terputusnya seluruh nikmat. sebaliknya berpisah sebentar sahaja dengan anak ataupun isteri, mampu mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah buat selamanya

firman allah: “sesungguhnya kalian hendak mati dan juga sebetulnya mereka hendak mati pula. ” (az - zumar: 30)

di samping mengingat tentang azab penderitaan yang hendak dialami oleh orang - orang yang berdosa mengingat kenikmatan syurga yang hendak dihuni oleh orang - orang yang soleh pula hendak mampu membangkitkan kemauan jiwa buat melaksanakan taubat dengan lekas.

trik melakukan solat taubat:

trik melakukan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu sehabis berwuduk dengan sempurna, kemudian berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat;
waktu di jalani – bila - bila masa terasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melaksanakan solat) *. sebaik - baiknya 2/3 malam (jam 2 pagi ke atas) , semasa qiyamullail
lafaz hasrat: “sahaja saya mengerjakan solat sunat taubat 2 rakaat kerana allah ta’ala. ” (cukup di dalam hati, terdapat perbahasan ulama’ tentang lafaz hasrat dlm ibadah – sila rujuk kpd ahli feqah)
rakaat kesatu membaca (disunatkan membaca doa iftitah) setelah itu surah al - fatihah. selepas itu mana2 ayat ataupun surah dalam al - quran.
rakaat kedua membaca surah al - fatihah. selepas itu mana2 ayat ataupun surah dalam al - quran.
semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah doa nabi yunus sebanyak 40 kali (bersungguh - sungguh di dalam hati meminta keampunan dari allah ta’ala) ,
maksudnya: “tidak terdapat tuhan tidak hanya engkau. maha suci engkau ya allah, sebetulnya saya merupakan tercantum orang - orang yang zalim. ”
selepas salam, perbanyakkan istighfar serupa,
maksudnya: ampunilah hamba ya allah. tuhan yang maha agung. tiada tuhan yang lain melainkan cuma engkau. dialah tuhan yang maha hidup lagi maha perkasa dan juga hamba bertaubat kepada engkau ya allah.
berdoa dengan penghulu istighfar,
maksudnya: “ya, allah engkaulah tuhanku, tidak terdapat tuhan tidak hanya engkau, engkaulah yang menjadikan saya. lagi saya merupakan hamba - mu dan juga saya di dalam genggaman - mu dan juga di dalam perjanjian setia ( beriman dan juga taat ) kepada - mu sekuat mampuku. saya berlindung kepada - mu dari kejahatan yang telah ku jalani. saya mengakui atas seluruh nikmat yang telah engkau bagikan kepada ku dan juga saya mengaku seluruh dosaku. hingga ampunilah saya. sebetulnya tidak terdapat yang mampu mengampuni seluruh dosa kecuali engkau. ”
setelah itu boleh pula berdoa mengikut luahan hati dan juga munajat tiap - tiap ke hadhrat allah.

jangan sempat jemu buat meminta keampunan kerana syaitan tidak sempat jemu buat menarik anak adam buat bersamamya didalam neraka. nauzubillah…


( sumber: nasihatustaz. com )