17 Kehebatan Bismillah yang Perlu Kita Ketahui

Betapa menakjubkanya perkata bismillah yang mempunyai makna “dengan nama allah yang maha pengasih lagi maha penyayang”, diantara kelebihan - kelebihan bismillah yakni:

satu
yang kesatu ditulis qalam merupakan bismillah. hingga apabila kalian menuliskan suatu, hingga tulislah bismillah pada awal mulanya kerana bismillah tertulis pada tiap wahyu yang allah s. w. t. turunkan lewat pengantaraan jibrail.

dua
bismillah untukmu dan juga rumahmu, suruhlah mereka apabila meminta suatu dengan bismillah. saya tidak hendak meninggalkannya sekejap mata juga semenjak bismillah diturunkan kepada adam. (hadith qudsi)

tiga
tatkala bismillah diturunkan ke dunia, hingga seluruh awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mencermati segala fauna dan juga terlempar seluruh syaitan.

empat
demi allah dan juga keagungan - nya, bukanlah bismillah itu dibacakan pada orang sakit melainkan jadi ubat untuknya dan juga bukanlah bismillah dibacakan di atas suatu melainkan allah beri keberkatan ke atasnya.

lima
barangsiapa yang mau hidup senang dan juga mati syahid, hingga bacalah bismillah tiap kali memulakan suatu masalah yang baik.

enam
jumlah huruf dalam bismillah ( بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم ) terdapat 19 huruf dan juga malaikat penjaga neraka terdapat 19 (qs. angkatan laut (AL) muddatsir: 30). ibnu mas‘ud mengatakan : “sesiapa yang mau allah selamatkan dari 19 malaikat neraka hingga bacalah bismillah 19 kali tiap hari. ”

tujuah
tiap huruf bismillah terdapat junnah (penjaga/khadam) sampai masing - masing huruf mengatakan, “sesiapa yang membaca bismillah hingga kamilah kekokohannya dan juga kamilah kehebatannya. ”

delapan
barangsiapa yang memuliakan tulisan bismillah nescaya allah hendak mengangkut namanya di syurga yang amat besar dan juga diampunkan seluruh dosa kedua orang tuanya.

sembilan
barangsiapa yang membaca bismillah hingga hendak bertasbihlah seluruh gunung kepadanya.

sepuluh
barangsiapa yang membaca bismillah sebanyak 21 kali kala bakal tidur, hingga hendak terpelihara dari kendala syaitan, kecurian dan juga kebakaran, maut tiba - tiba dan juga bala.

sebelas
barangsiapa yang membaca bismillah sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan juga masuk ketakutan dalam hati sang zalim dan naiklah keberanian dan juga kehebatan kepada sang pembaca.

2 belas
ucapkan salam dan juga bismillah tiap kalli bakal merambah rumah, insyaallah rumah tangga hendak diberkati dan juga menemukan keharmonian.

3 belas
bacakan bismillah sebanyak 41 kali ke kuping orang yang pengsan. insyaallah hendak mampu memulihkannya.

5 belas
bila membaca bismillah sebanyak 19 kali kala berjumpa orang yang dalam keadaam marah, insyaallah mampu melembutkan hatinya.

6 belas
lafaz bismillah bila diucapkan sebanyak 100 kali dan juga dihembuskan kepada orang yang berpenyakit sepanjang 3 hari berturut - turut, inysallah penyakitnya hendak sembuh.

7 belas
bila mahukan hajat seorang itu dimakbulkan, ia hendaklah membaca bismillah apabila tuntas solat asar pada hari jumaat dalam kondisi suci dari hadas dan juga najis. hendaklah pula mengadap kiblat sehingggalah matahari terbenam.


(sumber: mynetwork1988. blogspot. co. id )